De DvG website van Gemeente Venlo op een iPhone

Drupal voor Gemeenten (DvG)

Stelt de burger centraal

Drupal voor Gemeenten (DvG) is een kant-en-klare open source toptakenwebsite speciaal voor gemeenten, op basis van het Drupal CMS. Op deze toptakenwebsite staat de burger centraal. Hij kan hier snel antwoord krijgen op vragen, eenvoudig online een afspraak maken of zelf melding kan maken van bijvoorbeeld een kapotte straatlantaarn.

Innovatie in open source

DvG (Drupal voor Gemeenten) is het resultaat van innovatie vanuit Gemeente Vught, voorloper in het gebruik van open source bij gemeenten. De omgeving is dan ook volledig openbaar gemaakt. Code, content én vormgeving zijn out-of-the-box bruikbaar voor inrichting door andere gemeenten. Naast Venlo en Vught, maken de gemeenten Almelo, Haarlemmermeer en Leeuwarden er al gebruik van.

DvG is ontworpen op basis van het Toptaken principe: het centraal stellen van de primaire taken op de website. Bij de totstandkoming zijn met Toptaken onderzoek de belangrijkste gebruikersbehoeften en taken in beeld gebracht. DvG heeft een eigen manifest en gebruikersvereniging waar gemeenten en leveranciers elkaar kunnen helpen. 

Door het gebruik van het DvG-platform kunnen gemeenten de focus leggen op aanvullende eisen en wensen wat zorgt voor een drastische vermindering in ontwikkelkosten en beheerslasten.

LimoenGroen is Drupal voor Gemeenten expert

Er zijn inmiddels een aantal leveranciers in Nederland die ervaring hebben met het realiseren van Drupal voor Gemeenten websites. LimoenGroen is een van de koplopers door haar actieve bijdrage in het project. Zowel qua code als qua kennis; wij hebben bij het realiseren van de website van de Gemeente Venlo veel code teruggeven aan de community. Daarnaast zijn wij aangesloten bij de gebruikersvereniging van Drupal voor Gemeenten.

We maken niet alleen een koppeling of een webformulier. Wij maken de beste oplossing om inwoners te begeleiden van “Ik wil” of “Ik moet” naar “Dat is geregeld!”

Lees ook onze ervaringen met Toptaken en Drupal voor Gemeenten bij de Gemeente Venlo.

Met LimoenGroen zijn wij heel tevreden. De snelheid waarmee zij creatieve oplossingen bedenken is boven verwachting. LimoenGroen zet in op korte lijnen wat onze samenwerking en time-to-market van updates en nieuwe functionaliteit aanzienlijk versnelt.

Ruud Willemsen
Ruud Willemsen
Online Manager Gemeente Venlo

Toegankelijk & responsive

Drupal voor Gemeenten voldoet standaard aan de toegankelijkheidseisen van de overheid (Webrichtlijnen V2). De basis is mobile-first, responsive opgezet en eenvoudig te voorzien van een eigen vormgeving. 

De website werkt uitstekend op alle formaten, van smartphone en tablet tot desktop. Een voorbeeld van een Drupal voor Gemeenten website die LimoenGroen heeft ontwikkeld is de website van de Gemeente Venlo.

Technische mogelijkheden

Standaard komt de distributie al met deze mogelijkheden:

  • DigiD V4 authenticatie obv SimpleSAMLphp

  • Afspraak maken interface

  • JCC GBos / GPlan integratie

  • Ogone betalingsintegratie

  • Samenwerkende Catalogi XML feed

  • Geintegreerde zoekmachine

Benieuwd naar DvG?

We geven graag een demo van de mogelijkheden. Neem contact met ons op via dvg@limoengroen.nl

Of bekijk onze case van Venlo

Jack, Baris en Dirk met een Splash Award bij de uitrijking

Prijswinnende module voor Venlo

We hebben de Splash Award gewonnen voor de beste Drupal module met de voor Gemeente Venlo ontwikkelde Fast Autocomplete module. 

Gerry McGovern

LimoenGroen sponsort het Cascadis Congres

Als Drupal voor Gemeenten DVG expert sponsort LimoenGroen het Cascadis Congres op woensdag 5 April. (Foto ©Gerry McGovern)

Logo van Cascadis