Lachende man buiten klassiek raadhuis, op gazon onder een boom

Drupal voor Gemeenten (DvG)

Stelt de burger centraal

Drupal voor Gemeenten (DvG) is een kant-en-klare website speciaal voor gemeenten, op basis van het open source CMS Drupal. Op deze toptakenwebsite staat de burger centraal. Burgers krijgen snel antwoord op vragen en kunnen eenvoudig online een afspraak maken. DvG valt onder een open source licentie en is gebruiksvriendelijk en snel uitbreidbaar. Met DvG hebben gemeenten een drastische vermindering in ontwikkelkosten en beheerslasten en kunnen zij de focus leggen op aanvullende eisen en wensen. Ruim 20 gemeenten maken gebruik van DVG. Naast Venlo en Leidschendam-Voorburg, maken de gemeenten Vught, Almelo, Haarlemmermeer en Leeuwarden er ook gebruik van.

Toptaken

DvG is ontworpen op basis van design principes voor de overheid en Toptaken: het centraal stellen van de primaire taken op de website. Bij de totstandkoming zijn met Toptaken onderzoek de belangrijkste gebruikersbehoeften en taken in beeld gebracht. DvG heeft een eigen manifest en gebruikersvereniging waar gemeenten en leveranciers elkaar kunnen helpen.

LimoenGroen is Drupal voor Gemeenten expert

Er zijn inmiddels een aantal leveranciers in Nederland die ervaring hebben met het realiseren van Drupal voor Gemeenten websites. LimoenGroen is een van de koplopers door haar actieve bijdrage in het project. Zowel code als kennis stellen wij beschikbaar aan de open source gemeenschap. Daarnaast is er de gebruikersvereniging van Drupal voor Gemeenten waar gemeenten en leveranciers zich bij kunnen aansluiten.

Toegankelijk en responsive

Drupal voor Gemeenten voldoet standaard aan de toegankelijkheidseisen van de overheid (Webrichtlijnen V2). Toegankelijkheid is één van onze kernwaarden en we streven altijd naar de juiste toepassing van de digitoegankelijk richtlijnen. Het besluit digitale toegankelijkheid overheid zal uiterlijk op 23 september 2018 in Nederland in werking treden. In het besluit is bepaald dat websites en mobiele apps van overheidsinstanties aan de gestelde toegankelijkheidsrichtlijnen moeten voldoen. De basis van DvG is mobile-first, responsive opgezet en eenvoudig te voorzien van een eigen vormgeving. De website werkt uitstekend op alle formaten, van smartphone en tablet tot desktop.

Technisch directeur Heine Deelstra over DvG

Technische mogelijkheden

Code, content én vormgeving zijn out-of-the-box direct bruikbaar. De template kan desgewenst worden aangepast. Hiervoor maken we een visueel ontwerp voorafgaand aan de implementatie. Standaard biedt DvG onder meer:

 • DigiD V4 authenticatie obv SimpleSAMLphp

 • Afspraak maken interface waarmee bezoekers eenvoudig afspraken kunnen maken voor verschillende zaken

 • JCC GBos / GPlan integratie

 • Ogone betalingsintegratie

 • Samenwerkende Catalogi XML feed

 • Melding Openbare Ruimte

 • Standaard content meegeleverd, aan te passen door redacteurs

 • Geintegreerde zoekmachine

 • De Crisisbanner en Livebanner voor noodsituaties en belangrijkemededelingen of zelfs een homepage takeover

 • Het Liveblog geeft je de mogelijkheid live verslaglegging te doen van bijvoorbeeld een raadsoverleg, of bij crisis

 • Flexibele content en workflow

 • Gebruikersbeheer

Open source contributies

Namens de gemeente Venlo hebben we veel code kunnen teruggeven aan de Drupal community. Voor dit project zijn 4 nieuwe community modules gepubliceerd op Drupal.org: Fast Autocomplete, Real AES, PBKDF2 key derivation en DvG Appointments. Daarnaast hebben we zo’n 15 patches bijgedragen aan de DvG distributie. Ook woonden we een DvG code sprint bij waarbij we samen met ontwikkelaars van andere Drupal leveranciers hebben samengewerkt om DvG naar een 1.0 release te krijgen. Een volledige case study (in het Engels) is te vinden op Drupal.org: https://www.drupal.org/node/2574841

 

Stadskantoor van gemeente Venlo

DvG Cases

LimoenGroen werkt voor Gemeente Venlo en Gemeente Leidschendam-Voorburg aan de online dienstverlening.

Jack, Baris en Dirk met een Splash Award bij de uitrijking

Prijswinnende module voor Venlo

Voor gemeente Venlo ontwikkelden wij Fast Autocomplete, bekroond met de Splash Award