Een foto van spelende kinderen in de Maas bij Venlo

Drupal voor Gemeenten: Venlo.nl

De gemeente Venlo heeft LimoenGroen gevraagd om hun nieuwe website te realiseren op basis van de Drupal-distributie Drupal voor Gemeenten. Samen met ontwerpbureau Freshheads uit Tilburg is de nieuwe website succesvol gerealiseerd.

Over Drupal voor Gemeenten (DvG)

De DvG distributie is vorig jaar gelanceerd als resultaat van de nieuwe vught.nl website. Vught, de gemeente die is gestart is met het DvG initiatief en voorloper is in het gebruik van Drupal bij gemeenten, heeft samen met haar leverancier besloten om de gehele website te open-sourcen. En dan niet alleen de code, maar ook de vormgeving en de content mag worden hergebruikt door andere gemeenten. DvG is ontworpen op basis van het Toptaken principe: het centraal stellen van de primaire taken op de website. Voor meer informatie over toptaken raden wij dit artikel van Gerry McGovern aan.

De nieuwe venlo.nl website te zien op 3 verschillende devices

Frank Schaap, webmedewerker bij de Gemeente Vught deelt zijn ervaringen op zijn blog: https://toptakenwebsitevught.wordpress.com/. Inmiddels is er ook een officiële gebruikersvereniging opgezet waar gemeentes en leveranciers zich bij kunnen aansluiten.

Waarom Venlo voor DvG koos

Venlo koos voor Drupal omdat er al een ‘out-of-the-box’ open source distributie beschikbaar was. Open source is de voorkeurskeuze voor Nederlandse overheidsinstellingen. Daarbij bood de DvG distributie al veel van de zaken die de gemeente nodig had, waaronder:

  • DigiD V4 authenticatie obv SimpleSAMLphp
  • Afspraak maken interface
  • JCC GBos / GPlan integratie
  • Ogone betalingsintegratie
  • Samenwerkende Catalogi XML feed
  • Webrichtlijnen V2 compliant

Door te kiezen voor DvG hoefte Venlo enkel te focussen op zaken die (nog) geen onderdeel uitmaakten van DvG, waardoor de nieuwe website binnen een fractie van het benodigde budget voor een maatwerk-website gerealiseerd kon worden.

Uitkomst van het project

Het project is gerealiseerd in 4 ontwikkelsprints van 3 weken. In sprint 1 is de basis gelegd voor de website (implementatie van de huisstijl en installatie van DvG) en in de resterende sprints zijn maatwerkkoppelingen gerealiseerd. Denk hierbij aan een afvalkalender en een geavanceerd zoekvak (probeer hem maar eens uit op Venlo.nl). Ondanks dat de echte realisatie maar 12 weken duurde heeft het gehele project een maand of 7 geduurd. Die tijd was nodig om alle bestaande content te herschrijven op een beknopte en toegankelijke manier. 

De nieuwe website is volledig responsive en werkt goed op alle devices. De website is zeer toegankelijk en getest door een blinde gebruiker met screenreader-software.

Contributies aan de community

Namens de gemeente Venlo hebben we veel code kunnen teruggeven aan de Drupal community. Voor dit project zijn 4 nieuwe community modules gepubliceerd op Drupal.org: Fast AutocompleteReal AESPBKDF2 key derivation en DvG Appointments. Daarnaast hebben we zo’n 15 patches bijgedragen aan de DvG distributie. Ook woonden we een DvG code sprint bij waarbij we samen met ontwikkelaars van andere Drupal leveranciers hebben samengewerkt om DvG naar een 1.0 release te krijgen. Een volledige case study (in het Engels) is te vinden op Drupal.org: https://www.drupal.org/node/2574841

Meer weten over DvG?

Bent u benieuwd of Drupal geschikt kan zijn voor uw gemeentewebsite? Of bent u benieuwd wat wij zoal doen voor DvG en Drupal in het algemeen? Neem dan gerust eens contact op, wij praten hier graag eens over verder met een kop koffie.

Lees ook de uitgebreide case beschrijving en natuurlijk de website van Gemeente Venlo.

Onderwerpen