LimoenGroen en Wing betreden met Drupal samen de groene ruimte

Nieuws
Publicatiedatum:

Innovatie van beleid op natuurbescherming en vergunningverlening

Door het Ministerie van Economische zaken is samen met het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, Defensie én de 12 provincies het AERIUS systeem ontwikkeld. Dit innovatieve ICT-project ondersteunt de overheid bij het bepalen van het beleid ten aanzien van natuurbescherming en de vergunningverlening. De komende jaren wordt door het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) het AERIUS platform door ontwikkeld in opdracht van de Rijksoverheid en provincies. Wing en LimoenGroen hebben een samenwerkingsovereenkomst getekend om het RIVM te helpen deze opgave te realiseren.

AERIUS ondersteunt, ten aanzien van het aspect stikstofdepositie, de vergunningverlening en ruimtelijke planvorming en monitoring voor natuurgebieden in Nederland. Wing heeft de ontwikkeling van AERIUS begeleid bij het Ministerie van Economische Zaken. “Een systeem ontwikkelen voor vijftien opdrachtgevers om beleid vorm te geven dat nog niet eens in de besluitvormingsfase zit lijkt een recept voor mislukking, maar het blijkt mogelijk. Door veel te scrummen en eindgebruikers erbij te betrekken.”

Was voorheen de aanvraag van een wet natuurbescherming vergunning voor het aspect stikstof een traject is met veel administratieve, technische en inhoudelijke hindernissen,  met AERIUS als belangrijk onderdeel van de Programmatische Aanpak Stikstof behoort dit tot het verleden.

Computable Award voor beste ICT-project van de overheid

AERIUS heeft op 1 november jl. de Computable Award 2016 gewonnen in de categorie ICT-project van het jaar bij de overheid. De jury noemt het informatiesysteem enorm gebruiksvriendelijk. De Computable Awards zijn de belangrijkste ICT-prijzen van Nederland. Mark Wilmot van Wing nam als geestelijke vader van het AERIUS systeem deze Oscar van de Nederlandse ICT markt in ontvangst namens alle projectpartners.

AERIUS ontvangt de Computable Award 2016

Omgevingswet

LimoenGroen realiseerde in 2015 voor het Ministerie van Economische Zaken de website waarop de communicatie rond het project wordt gevoerd. Vorige maand is deze website nog overgezet in de nieuwe Rijkshuisstijl. Inmiddels is het beheer en doorontwikkeling van AERIUS overgedragen aan het RIVM. Daarmee ontstaan kansen voor het instrument om breder binnen de milieuwetgeving ingezet te gaan worden. De bedoeling is dan ook om zowel de aanpak van AERIUS als wellicht (delen van) het instrument in te passen in de Omgevingswet. Het RIVM heeft dan ook aan Wing gevraagd betrokken te blijven en de opgedane kennis over de bijzondere wijze waarop AERIUS ontwikkeld is ook binnen het RIVM gemeengoed te maken.

AERIUS Monitor

Na de succesvolle samenwerking tijdens de realisatie van aerius.nl gaat LimoenGroen nu samen met het AERIUS-team bij het RIVM de nieuwe AERIUS Monitor applicatie ontwikkelen. Waar de huidige versie vooral gericht is op het informeren van een ingevoerde specialist, zal de nieuwe versie van AERIUS Monitor vooral gericht zijn op innovatieve digitale rapportages en efficiëntere werkprocessen van stikstof monitoring. Om dit te realiseren is recent een samenwerkingsovereenkomst door Wing en LimoenGroen ondertekend.

Wing en LimoenGroen ondertekenen contract

Wil je meer weten over dit project of wat Drupal kan betekenen voor jouw digitale ambities? Neem contact op met Imre Gmelig Meijling imre@limoengroen.nl of via +31 20 - 737 1880.