Laptop met pointer

KRO-NCRV Pointer

Journalistieke verdieping van KRO-NCRV en NPO2

Anno 2019 is datajournalistiek niet meer weg te denken: de Panama Papers, LuxLeaks en Football Leaks. Grote onthullingen, met veel impact. De KRO-NCRV heeft op dat gebied inmiddels een stevige reputatie en een enorm veel ervaring. Pointer is de naam van de dataredactie die online en op televisie journalistieke verdieping gaat bieden bij actuele Nederlandse onderwerpen op basis van (big) data. Onlangs ging de nieuwe website live die wij voor KRO-NCRV mochten maken.

Door gigantische hoeveelheden gegevens te ontsluiten kun je onderwerpen in detail beschrijven, maar ook uitzoomen en trends ontdekken. De eigen data-redactie van KRO-NCRV versterkt bestaande programma’s met datajournalistiek. Onlangs werd deze dataredactie door het Global Editors Network uitgeroepen tot één van de succesvolste ter wereld. Samen met NPO2 zet KRO-NCRV datajournalistiek in het midden van alle journalistieke activiteiten en innovatie. Dit nieuwe merk binnen de publieke omroep krijgt een paar keer per jaar een tv-productie op NPO2 en een digitaal platform om interactieve verhalen te publiceren. Dit is Pointer.

Visuele verhalen

Pointer maakt visuele verhalen op basis van cijfers, waardoor je de wereld om je heen beter begrijpt. Pointer laat zien hoe informatie werd verkregen en gebruikt datagegevens om nieuwe verhalen te vertellen. Dit zijn verhalen die aanspreken en impact hebben, omdat ze iedereen aangaan. De dataredactie publiceert structureel op de website en online kanalen, in alle denkbare vormen: tekst, interactieve graphics, shortform video, animatie, podcast etc. Het datateam van KRO-NCRV wordt koploper als het gaat om dataresearch en -visualisaties in Nederland en Europa maar zal uiteraard ook aan programma’s als De Monitor, Spraakmakers, Taalstaat en Brandpunt+ leveren. ​​​​​

René Sommer (eindredacteur): “Een project waar we voor 2019 mee aan de slag gaan, is een onderzoek naar illegale visvangst. Een derde van alle vis die wereldwijd op de markt komt, is op niet op legale wijze gevangen. De Global Fishing Watch monitort alle visvaart in de wereld en stelt die data beschikbaar om analyses op uit te voeren. Wie houdt zich niet aan de regels? Het onderzoek heeft een duidelijke Nederlandse link. We focussen ons op de gevangen vis die via de Rotterdamse haven op de Europese markten en ons bord terechtkomt.“​​

Online

De website is een publicatieplatform waar wekelijks nieuws wordt gemaakt. Deze website moet dé plek voor visuele, gestructureerde en forensische journalistiek worden. Bij elke publicatie bedenkt de dataredactie: hoe kunnen wij dit visueel uitleggen? Personificatie wordt daar een belangrijk element in. Hoe sta jij in het onderwerp? Thema’s die ‘ver van je bed’ lijken, worden boeiend gemaakt voor een breder publiek. Door nadrukkelijk aan te geven waar de grenzen van de eigen kennis ophouden, krijgen experts en ervaringsdeskundigen de ruimte om aan te haken.

Deze website is een proeftuin voor nieuw journalistiek onderzoek: gaandeweg kijkt de dataredactie welke methoden, onderwerpen en visualisaties aanslaan. Deze ‘good practices’ worden in de loop van het jaar verder aangescherpt en ingezet in grotere onderzoeksprojecten.

Televisie

De tv-uitzendingen zullen de dataresearch als uitgangspunt hebben. Digitale visualisaties en animaties helpen stapsgewijs bij het ontrafelen van het onderzoek. Een onderzoeksjournalist zal de presentatie verzorgen die  met animaties en graphics kan uitleggen hoe het programma tot de bevindingen is gekomen en met een persoonlijke benadering het onderwerp belangrijk maakt.

Omdat de uitzending sterk vanuit de methode wordt benaderd, wordt er tijdens de uitzending actief verwezen naar de website. Interactieve visualisaties en beschreven methodiek zorgen ervoor dat het onderwerp actief wordt beleefd. De uitzending leidt tot controleerbaar en transparant onderzoek.​​​​

Drupal

Pointer werkt met een team van interne front-end developers die zelf de mooiste visuals en grafieken maken. Wij hebben het mogelijk gemaakt dat het team van Pointer zelf visuals op de website kan plaatsen, door het laden van extern gehoste javascripts en css bestanden (vanaf de webserver van KRO-NCRV). Een redacteur kan in de content (via Paragraphs) externe URL’s opgeven, waardoor deze via een dynamische library toegevoegd worden aan de pagina. Om ervoor te zorgen dat updates op deze visuals ook door Drupal worden opgepakt hebben we een speciale URL beschikbaar gemaakt, waarmee de redactie de betreffende cache kan legen (we hebben dit de Cachebuster genoemd).

Pointer gebruikt Revue voor het verzenden van haar nieuwsbrieven. Hier bestond nog geen Drupal integratie voor. Wij hebben daarom de integratie geschreven en gedeeld met de open source ontwikkelgemeenschap als contrib module.

Bekijk hier de Pointer website.

Hoe relevant is jullie eigen website? Toe aan een frisse blik? Neem contact op met Imre Gmelig Meijling +31 6 233 60 000 of imre@limoengroen.nl voor een vrijblijvend gesprek.

We zijn er trots op dat we in goede samenwerking met LimoenGroen we een platform hebben kunnen bouwen, waar er plek is voor goede journalistieke verhalen die door data-analyse tot stand zijn gekomen. 

Thumbnail
René Sommer
Eindredacteur Pointer