De 5 highlights van DrupalCon Amsterdam 2019

Blog
Publicatiedatum:

Dit artikel is onderdeel van de blogpost serie over DrupalCon Amsterdam 2019.

Daniel Menno Smidt (CC BY-SA 2.0)

Van 28 t/m 31 oktober vond DrupalCon Amsterdam 2019 plaats in de RAI. 1500 ontwikkelaars, project managers en gebruikers kwamen naar deze Drupal conferentie om te netwerken, kennis te delen en samen te werken aan Drupal. LimoenGroen was erbij en heeft veel waargenomen, bijgedragen en geleerd. In deze blogpost serie lees je de laatste ontwikkelingen van Drupal. Ook op het gebied van Agile Scrum projectmanagement en het managen van effectiviteit hebben we nog wat kennis opgehaald. Dit was DrupalCon 2019. 

DrupalCon is een conferentie over het open source content management systeem Drupal. Ontwikkelaars, leveranciers en web professionals komen hier een week lang samen om te netwerken en kennis te delen. Met drie dagen lang, tien parallelle sessies per uur is er voldoende aanbod voor zowel technici als projectmanagers en redacteuren. Ook bedrijven die Drupal inzetten voor hun online platform hebben op DrupalCon de kans om een groot deel van de wereldwijde open source gemeenschap te ontmoeten. 

Afgelopen jaar besloot de Drupal Association (de wereldwijde organisatie achter Drupal) DrupalCon niet in Europa te organiseren vanwege tegenvallende financiële resultaten. De open source gemeenschap sloeg toen de handen ineen en organiseerde het vergelijkbare Drupal Europe. Dit jaar is DrupalCon terug. Internationaal evenementenbureau Kuoni paste een aantal zaken aan en kijkt terug op een succesvol DrupalCon. 

Voorbereiding

Imre hielp de organisatie het afgelopen jaar als lid van de Advisory Committee en organiseerde tevens met een aantal Europese collega’s de International Splash Awards, waar KRO-NCRV Pointer voor werd genomineerd. Erik en Marc waren afgelopen week mentor en hielpen aanwezigen vanuit de hele wereld met het doen van open source contributies. Marloes presenteerde over quick wins voor toegankelijkheid en Baris, Dirk eb Erik organiseerden een social event op de maandagavond. Onze bijdrage aan de productie van DrupalCon werd vorige week beloond: we hadden veel leuke en interessante gesprekken en we genoten van onze bijdrage aan DrupalCon en de aanvullende evenementen.

Drupal roadmap 2020

Dries Buytaert, bedenker en oprichter van Drupal zet elke DrupalCon de ontwikkelingen, successen en doelstellingen van Drupal van het afgelopen en komende jaar op een rij in zijn Driesnote. De take aways zijn:

  • De Media library wordt uitgebreid. Het wordt mogelijk om media items (video/audio/afbeeldingen) te plaatsen vanuit de WYSIWYG editor. Daarbij wordt de mogelijkheid geboden om alt-teksten te overschrijven per afbeelding, afhankelijk van de context. 

  • Er is een nieuw (experimenteel) admin interface toegevoegd, genaamd Claro. De interface heeft meer contrast en is veel toegankelijker. 

  • Er zijn een aantal technische verbeteringen die het onderhoud op Drupal vergemakkelijken. Zo is het vanaf versie 8.8 mogelijk om met één commando Drupal te installeren en te updaten. Dries meldt ook dat er grote voortgang is om Drupal zichzelf te laten updaten (automatic updates).

  • De ondersteuning voor JSON:API (de manier om data uit Drupal via een webservice op te vragen) is verbeterd en de performance is meer dan verdubbeld. 

  • Drupal zet hoog in op toegankelijkheid waarmee het voor mensen met beperking, bezoekers met een langzame internetverbinding en mobiele gebruik eenvoudiger is om Drupal te gebruiken. 

  • Drupal 9 wordt op 3 juni 2020 gelanceerd. Upgraden van versie 8 naar 9 is zeer eenvoudig en dus kostenefficiënt.

Onze 5 highlights van DrupalCon Amsterdam

DrupalCon bood met 75 presentaties en workshops een veelzijdig programma voor iedereen. Daarnaast was er gelegenheid om het programma aan te vullen, workshops te volgen en te helpen met het doorontwikkelen van Drupal op de Contribution Days. De vijf technische highlights die wij mee terug namen van DrupalCon Amsterdam 2019 lees je hieronder.

1. Drupal SEO pitfalls

Er zijn veel dingen die kunnen bijdragen aan een betere zoekmachine-optimalisatie van een website. Zo kun je met Unused Modules ongebruikte modules detecteren die impact hebben op de snelheid en SEO van je website. Bestanden die op een webserver staan en (onnodig) door Google worden geïndexeerd, kunnen zorgen voor een nadelig effect op je SEO. Check hier de 10 valkuilen bij het optimaliseren voor zoekmachines in Drupal.

2. Hoe iedereen kan bijdragen aan open source 

Heel veel open source projecten hebben de verschillende manieren voor mensen om een bijdrage te leveren (naast code-commits) erg lang verwaarloosd. Drupal erkent inmiddels de rol van marketing professionals, content professionals, promoters en sales in haar gemeenschap al een geruime tijd. Michiel maakte een indrukwekkend verslag van Paul Johnson’s presentatie "How to start contributing to Drupal without code". 

3. Front-end ontwikkelingen in Drupal

We hebben 6 front-end ontwikkelingen op een rij gezet die de moeite waard zijn om te bekijken: De toepassing van SVG’s, de Drupal Layout Builder en CSS Houdini vielen op. Ook progressive decoupling, front-end beveiliging en de ontwikkelingen op het gebied van Drupal 9 themes vinden we interessant. Dirk, Martijn, Marloes, Joyce, Erik, Irfaan en Martijn schreven deze longread over de front-end ontwikkelingen in Drupal 8 en 9.

4. Relevante zoekresultaten met Drupal

Door gebruik te maken van supervised machine learning, kun je Drupal leren wat relevante resultaten zijn. Het zoeksysteem kan worden getraind waardoor redacties zoekresultaten relevanter kunnen maken, zonder tussenkomst van een expert of kennis van boost factors en algoritmes. Marc en Louis schreven een artikel naar aanleiding van Nick Veenhof’s presentatie over het optimaliseren van zoekresultaten "Creating more relevant search results with Learn to Rank". 

5. Linux Advanced Tooling

De twee Linux tools perf_events en eBPF zijn geavanceerd in vergelijking met het veel gebruikte top, uptime of netstat. perf_events biedt de mogelijkheid tot het vastleggen en analyseren van prestatie-gerelateerde gebeurtenissen in de Linux kernel. The Extended Berkeley Packet Filter is van origine een 'gewone' packet filter. Echter kan deze tool voor veel toepassingen gebruikt worden: netwerk, firewalls, security, tracing en drivers. Quinten schreef de samenvatting van "Linux Server Deep Dives" door Amin Astaneh.