Relevante zoekresultaten met Drupal

Blog
Publicatiedatum:

Dit artikel is onderdeel van de blogpost serie over DrupalCon Amsterdam 2019.

Van 28 t/m 31 oktober vond DrupalCon Amsterdam 2019 plaats in de RAI. 1500 ontwikkelaars, project managers en gebruikers kwamen naar deze Drupal conferentie om te netwerken, kennis te delen en samen te werken aan Drupal. LimoenGroen was erbij en heeft veel waargenomen, bijgedragen en geleerd. Deze post van Marc over relevante zoekresultaten in Drupal is onderdeel van de blogpost serie over DrupalCon Amsterdam 2019.

Hoe zorg je voor relevante zoekresultaten

De combinatie van de Search API module en de Solr backend zijn al lang bekend als combinatie om krachtige zoek-oplossingen te bouwen. De uitdaging is vaak om het zoeksysteem zo te tunen dat de meest relevante resultaten bovenaan te krijgen. Dat kan door handmatig in te stellen wat belangrijke zoektermen zijn, of door bepaalde resultaten een extra boost te geven, maar dat is een lastig en arbeidsintensief proces voor de klant en developer.

Met de Learn to Rank module kan dat finetunen beter en makkelijker gebeuren. Door gebruik te maken van supervised machine learning, kan het systeem leren wat relevante resultaten zijn. Op de zoekpagina wordt aan elk resultaat een veld toegevoegd waarmee een gebruiker met de juiste rechten kan aangeven hoe relevant een zoekresultaat is. Zo wordt het zoeksysteem getraind en worden de zoekresultaten relevanter, zonder tussenkomst van een developer, en zonder dat de klant zijn begrip van de content hoeft te formuleren in boost factors en algoritmes.

Een nadeel is echter om het systeem te trainen zijn voorbeelden van "goede" zoekresultaten nodig. Aangezien de functionaliteit alleen beschikbaar is voor de webdeveloper/redacteur betekent weinig data om de zoekmachine mee te trainen. Een ander nadeel is dat de hoeveelheid verbetering erg afhangt van de keuze van de features die je aan RankLib meegeeft. Daardoor komt het toch wel weer erg dicht in de buurt van het "normale" boosten dat in standaard Solr / lucene ook al mogelijk is.

Deze blogpost is geschreven door Marc en Louis. De presentatie hierover op DrupalCon Amsterdam 2019 is een aanrader. Bekijk hier Creating more relevant search results with Learn to Rank presentatie van Nick Veenhof. Wil je een keer sparren over de zoekresultaten in jouw Drupal platform, stuur ons dan een bericht en kom een keer langs. We laten je graag zien hoe wij hiermee omgaan. 

Foto door Josef Dabernig (CC BY-SA 2.0)