Een mol met zijn kop boven een molshoop in een grasveld

Digitale toegankelijkheid

Drupal en de webrichtlijnen

Digitale toegankelijkheid

LimoenGroen vindt het belangrijk dat haar websites door iedereen goed te gebruiken zijn. Of je nu achter een groot scherm zit, in de tram met je mobieltje, of gebruikt maakt van een brailleregel omdat je blind bent; iedereen zou een prettige gebruikservaring moeten hebben. De Nederlandse overheid vindt dit ook. Om die reden dienen overheidswebsites toegankelijk te zijn. Met een set aan toegankelijkheidseisen (voorheen genaamd Webrichtlijnen) kunnen websites op een toegankelijke manier worden ontwikkeld - en getoetst. De focus van de overheid wordt breder dan alleen websites; vandaar ook de recente omslag naar DigiToegankelijk. Met DigiToegankelijk komt de focus te liggen op toegankelijkheid. Het VN-verdrag en de regelgeving die voor de Europese Unie in de maak is, schrijven Nederland en de andere lidstaten voor om toegankelijkheid wettelijk verplicht te maken. Op die manier zijn de regels voor alle landen hetzelfde.

Toegankelijkheid: niet omdat het moet, maar omdat het kan

Wij vinden dat elke website goed moet werken, overheidswebsite of niet. Het is namelijk niet alleen voor de eindgebruiker een pré als de website toegankelijk is, maar ook voor de opdrachtgever. Want door de website toegankelijk te maken, kan eenvoudig een veel grotere doelgroep worden bereikt, aangezien alleen al in Nederland 2 miljoen mensen een zekere beperking hebben. Maar, ook niet onbelangrijk, Google kan de website veel beter indexeren. Google is namelijk ook niet veel meer dan een blinde bezoeker. Vier miljoen mensen, dat klinkt enorm veel. Toch is het niet ongeloofwaardig. Er zijn namelijk veel mensen, vooral mannen, die een vorm van kleurenblindheid hebben en daardoor moeite hebben met links die enkel met kleur te onderscheiden zijn. Of mensen die door een handicap geen muis kunnen bedienen en daardoor geen menu kunnen openen die werkt met uitklappers bij een mouse-over. 

Het aantal mensen in Nederland met een beperking
Blinden 87.000
Slechtzienden 238.000
Kleurenblinden 700.000
Doven en slechthorenden 1.300.000
Lichamelijk gehandicapten 1.500.000
Dyslectici 825.000
Laaggeletterden 1.500.000

Zo'n 25% van de mensen in Nederland heeft een vorm van beperking

Bron: Microsoft

Veel van dit soort technische beperkingen zijn eenvoudig op te lossen. Door bijvoorbeeld ervoor te zorgen dat linkjes standaard onderstreept zijn (zoals op onze website). Of door te zorgen dat uitklap-menu's ook met de tab-toets van het keyboard bediend kunnen worden. Nog een voorbeeld: grafiekjes. Veel grafieken zien er prachtig uit, maar zijn niet te begrijpen door blinden (of Google) omdat ze óf als plaatje óf met Javascript worden opgebouwd. Het is een vrij kleine aanpassing om te zorgen dat de data die in de grafiek staat eerst in een standaard toegankelijke tabel wordt aangeboden, en deze tabel vervolgens te vervangen door een grafiek. Als voorbeeld heb ik de grafiek hierboven ook in de HTML geplaatst als tabel. Op die manier kan Google heel goed de data uitlezen en wordt deze pagina ook gevonden op woorden die in de grafiek staan.

Gelaagd bouwen

Dit principe noemt met gelaagd bouwen, en het is in de basis niet meer dan een eenvoudig stappenplan:

  1. Zorg ervoor dat de basis goed is. Let erop dat het CMS (Drupal in ons geval) de juiste HTML met de juiste elementen toont. Zet in je browser eens CSS en Javascript uit; kan je dan nog steeds de inhoud goed begrijpen?
  2. Voeg dan styling toe met CSS. Hiermee wordt de output mooier weergegeven.
  3. Voeg dan extra toe zoals grafieken, Javascript en animaties.

Juist omdat Drupal zo enorm flexibel is, biedt het ons de mogelijkheid om gelaagd te bouwen.

Een visitekaartje van LimoenGroen met brailleregel

Kaartje voelen?

Niet alleen onze websites zijn toegankelijk, maar ook onze visitekaartjes kunnen gebruikt worden door mensen met een beperking. Onze visitekaartjes bevatten namelijk een brailleregel met het woord LimoenGroen, zodat mensen altijd via ons kaartje onze website kunnen vinden. 

Meer weten over toegankelijke websites?

Kom gerust eens langs voor een kop koffie. We laten u graag wat voorbeelden zien van toegankelijke websites die wij hebben ontwikkeld.