Digitale toegankelijkheid

LimoenGroen vindt het belangrijk dat haar websites door iedereen goed te gebruiken zijn.

LimoenGroen vindt het belangrijk dat haar websites door iedereen goed te gebruiken zijn. Of je nu achter een groot scherm zit, in de tram met je mobieltje, of gebruikt maakt van een brailleregel omdat je blind bent; iedereen zou een prettige gebruikservaring moeten hebben.

De Nederlandse overheid vindt dit ook. Om die reden dienen overheidswebsites toegankelijk te zijn. Met een set aan toegankelijkheidseisen kunnen websites op een toegankelijke manier worden ontwikkeld - en getoetst. Met DigiToegankelijk komt de focus te liggen op toegankelijkheid. De regelgeving die voor de Europese Unie in de maak is, schrijven Nederland en de andere lidstaten voor om toegankelijkheid wettelijk verplicht te maken. Deze regelgeving gaat ook van toepassing worden voor niet-overheidsorganisties.

Toegankelijkheid: niet omdat het moet, maar omdat het kan

Wij vinden dat elke website goed moet werken, overheidswebsite of niet. Het is namelijk niet alleen voor de eindgebruiker een pré als de website toegankelijk is, maar ook voor de opdrachtgever. Want door de website toegankelijk te maken, kan eenvoudig een veel grotere doelgroep worden bereikt, aangezien alleen al in Nederland 2 miljoen mensen een zekere beperking hebben. Maar, ook niet onbelangrijk, Google kan de website veel beter indexeren. Google is namelijk ook niet veel meer dan een blinde bezoeker. Vier miljoen mensen, dat klinkt enorm veel. Toch is het niet ongeloofwaardig. Er zijn namelijk veel mensen, vooral mannen, die een vorm van kleurenblindheid hebben en daardoor moeite hebben met links die enkel met kleur te onderscheiden zijn. Of mensen die door een handicap geen muis kunnen bedienen en daardoor geen menu kunnen openen die werkt met uitklappers bij een mouse-over. 

Het aantal mensen in Nederland met een beperking
Blinden 87.000
Slechtzienden 238.000
Kleurenblinden 700.000
Doven en slechthorenden 1.300.000
Lichamelijk gehandicapten 1.500.000
Dyslectici 825.000
Laaggeletterden 1.500.000
Zo'n 25% van de mensen in Nederland heeft een vorm van beperking
Bron: Microsoft

Denken in oplossingen

Veel van dit soort technische beperkingen zijn eenvoudig op te lossen. Door bijvoorbeeld ervoor te zorgen dat linkjes standaard onderstreept zijn (zoals op onze website). Of door te zorgen dat uitklap-menu's ook met de tab-toets van het keyboard bediend kunnen worden. Nog een voorbeeld: grafiekjes. Veel grafieken zien er prachtig uit, maar zijn niet te begrijpen door blinden (of Google) omdat ze óf als plaatje óf met Javascript worden opgebouwd. Het is een vrij kleine aanpassing om te zorgen dat de data die in de grafiek staat eerst in een standaard toegankelijke tabel wordt aangeboden, en deze tabel vervolgens te vervangen door een grafiek. Als voorbeeld heb is de grafiek hierboven ook in de HTML geplaatst als tabel. Op die manier kan Google heel goed de data uitlezen en wordt deze pagina ook gevonden op woorden die in de grafiek staan.

Meer weten over toegankelijke websites?

Kom gerust eens langs voor een kop koffie. We laten u graag wat voorbeelden zien van toegankelijke websites die wij hebben ontwikkeld.

 

Neem contact op