Een terugblik op Fronteers 2014

Blog
Publicatiedatum:

Nog geen week na Drupalcon stond de volgende conferentie al weer voor de deur: Fronteers 2014. Dit tweedaagse event werd zoals altijd gehouden in het sfeervolle Theater Tuschinski in Amsterdam. Hier een terugblik van de tweede dag. 

Nicholas Gallagher - Making Twitter UI infrastructure

Door de recente groei werd het voor Twitter noodzakelijk om een goede uniforme UI infrastructuur op te zetten. Veel frontend kennis was verdeeld over verschillende (oud-)medewerkers en nieuwe projecten moesten van de grond worden opgebouwd. Daarom wordt er nu gewerkt met goed gedocumenteerde, herbruikbare componenten die overal inzetbaar zijn. Elk component heeft ook een technische „eigenaar”, zodat te achterhalen is wie verantwoordelijk is. Het doel is om te streven naar producten die, ondanks complexe achtergronden, net zo vanzelfsprekend zijn als een lichtschakelaar.
Nicholas Gallagher's presentatie: speakerdeck.com/necolas/making-twitter-ui-infrastructure

Een webapp bouwen zonder componenten is net als een wekkerradio bouwen met ...

Wekkerradio

Foto Nicholas Gallagher

Dave Olsen - Optimizing web performance

Dave’s sessie deed mij denken aan die van Baris tijdens Drupal Tech Talk 8. Hoe kun je als frontender een site sneller maken en waar is deze winst te behalen? De meeste dingen die Dave aanhaalde waren mij dus al bekend: image compressie, cache, minimize sequests, en font subset. Dave gaf nog een paar mooie tools om de performance te testen: redbot.org webpagetest.org perf-tooling.today en github.com/zeman/perfmap . Mooie tips om mee aan de slag te gaan.
Dave Olsen's presentatie: slideshare.net/dmolsenwvu/optimizing-web-performance-fronteers-edition

Sara Soueidan - Animating SVGs with CSS and SMIL

Deze sessie ging in een razend tempo en was behoorlijk technisch. Sara maakte indruk met haar diepgaand kennis over svg. Er zijn veel verschillende manieren om (animerende) svg in een site op te nemen: css, js, smil voor animatie en <svg> <img> <object> <iframe> <embed> voor de bron. Elke manier heeft zijn mitsen en maren in verschillende browsers. De conclusie is wel dat er op dit moment voor animerende svg’s geen manier is die overal werkt.
Sara Soueidan's presentatie: slides.com/sarasoueidan/animating-svg-with-css-and-smil__fonteers#/

Paul Kinlan - This is the web platform

Nadat de complete zaal eerst Paul’s zoon Jack had gefeliciteerd met zijn verjaardag, deelde Paul zijn toekomstvisie voor het web: offline webapps, met hun eigen lifecycle en full control voor de developer. Tot die tijd moeten we het nog doen met IE8 als basislijn. iwanttouse.com geeft mooi inzicht in wat de browser-ondersteuning is voor verschillende features. Het beargumenteerd waarom sommige features meer tijd kosten om te ontwikkelen en dus kostbaarder zijn: „Raise your prices for IE8”.
Paul Kinlan's presentatie: slideshare.net/PaulKinlan/this-is-the-web-platform

Meri Williams - Using agile to bake in accessibility

Bij accessibility denk ik meestal aan visueel beperkten. Maar het is veel breder dan dat. Er kunnen allerlei beperkende omstandigheden zijn: omgevingsgeluiden, kinderen die aandacht vragen of een beurshandelaar die snel beslissingen moet nemen. Toegankelijkheid zou vanaf het eerste begin een onderdeel moeten zijn bij site-ontwikkeling. Probeer je zo goed mogelijk in te leven in deze beperkende situaties. Meri gaf hiervoor een mooi voorbeeld: een architect die een „fat suit” aankrijgt om te ervaren hoe het voor zwaarlijvigen is om trap te lopen.
Meri Williams's presentatie: slideshare.net/meriwilliams/baking-accessibility-in-using-agile-fronteers-2014

Kyle Simpson - Choose your own JS adventure

Het statement wat Kyle maakte is om javascript via eigen language parser zo naar je hand te zetten, dat je je eigen manier van schrijven en syntax kunt gebruiken. Mijn javascript-skills zijn niet zodanig dat ik dit snel zelf zou kunnen realiseren. En buiten dat lijkt het mij in teamverband en voor de overdraagbaarheid van de code niet wenselijk. Standaarden zijn er niet voor niets.
Kyle Simpson's presentatie: speakerdeck.com/getify/js-adventure

JS Have it your way

Foto Kyle Simpson

Pete Hunt - Scaling up and down: evolving your testing strategies

Oud Facebook en Instagram medewerker Pete Hunt liet zien hoe en waar er in een ontwikkel-traject het beste getest kan worden. Vooral de timing van een test is belangrijk. Functionaliteit kan op moment X goed werken, maar wellicht later niet in combinatie met andere functionaliteit. Er moet dan dus opnieuw getest worden.
Helaas staan de slides niet online.

Petro Salema - Dream big. Think small

Het afsluitende verhaal was bijzonder inspirerend. Grote veranderingen komen vaak voort uit kleine ingevingen: Dream big, think small. Een treffend voorbeeld dat Petro aanhaalde waren de Britse gevechtsvliegtuigen in WOII. Deze leden zware verliezen. Degene die het overleefden en wel terugkwamen zaten vol met kogelgaten. In een eerste poging om de vliegtuigen te verbeteren werden ze versterkt op de plekken waar de kogelgaten zaten. Maar dat pakte niet goed uit. Later werd de juiste conclusie getrokken: de verbeteringen moesten op andere plekken worden toegepast en niet op de plek waar de kogelgaten zaten: dit waren immers geen fatale hits gebleken. Deze ingeving maakte het verschil: "Dream big. Think small." Kijk hier Petro Salema's presentatie.