LimoenGroen faciliteert Rijksoverheid Drupal code sprint in Amsterdam

Vandaag vond er op het kantoor van LimoenGroen een zogenaamde 'code sprint' plaats: een samenkomst van meerdere ontwikkelaars die vaker met het Rijkshuisstijl van de overheid werken. Aanwezig waren ondermeer Philip Vergunst van Your Source (werkzaam bij ondermeer de Tweede Kamer) en Hanno Lans, momenteel werkzaam bij KING/BZK.

Er zijn momenteel diverse varianten van een Rijkshuisstijl-implementatie in Drupal ontwikkeld door diverse leveranciers. Er staat ook een versie online op drupal.org waar ondermeer Sogeti en LimoenGroen aan hebben ontwikkeld. Deze versie is echter niet responsive opgezet (schaalbaar op mobiele devices) en dat zou anno 2014 wel moeten. In November 2013 vond er een bijeenkomst plaats in Den Haag waar diverse leveranciers en ontwikkelaars brainstormden over het realiseren van een responsive variant. De bijeenkomst vandaag was een aanzet tot een nieuwe versie. Het doel was om te komen tot een definitie van een aantal voorwaarden waar zo'n nieuwe versie aan moet voldoen. Een aantal afspraken zijn er al gemaakt die als basis dienen voor het nieuwe template:

  • Gebaseerd op HTML5, Webrichtlijnen versie 2 en Rijkshuisstijlversie 1.3.
  • Ondersteuning: IE9+ met in te schakelen fallbacks voor oudere browsers
  • Het logo mag niet opgenomen worden in het thema. Hiervoor wordt een placeholder gebruikt (of standaard op neutrale stijl, dat kent geen copyright). In README.md wordt een uitleg gegeven over hoe het logo gedownload kan worden. Er loopt een verzoek bij Algemene Zaken of het logo op roimg.nl gehost kan worden, de imageserver van de rijksoverheid. Voordeel is dat zij dan kunnen zien naar wie die uitgeserveerd wordt.
  • Wanneer een logo in SVG formaat in de template map aanwezig is wordt deze gebruikt in plaats van de PNG variant.
  • Het uiterlijk van menu’s en blokken wordt bepaald door de region waar het blok in wordt geplaatst; de vormgeving dient zo generiek mogelijk te worden toegepast.
  • Voor het grid gaan we uit van de 12 koloms indeling zoals in het huisstijlhandboek wordt voorgeschreven. Er kan worden gekozen voor één van de volgende layouts: 12/12, 9/3, 3/9. 3/6/3, 8/3 en 4/4/4.
  • Onnodige CSS en JS bestanden worden uitgeschakeld en de hoeveelheid HTML wordt tot een minimum beperkt.

De eerste code naar een nieuwe 'branch' op drupal.org zijn inmiddels gedaan, en deze zal nu worden doorontwikkeld. De vervolgstappen zijn om op korte termijn het template verder te ontwikkelen en hierbij kunnen we hulp gebruiken. Zowel door ontwikkelaars, als ook door testers. Naar verwachting zal er binnenkort nog een sprint worden georganiseerd. Overleg hierover zal vooralsnog plaatsvinden via de issue queue van Drupal.org en in de LinkedIn groep van Drupal Overheid.