Pro-actieve monitoring op uw websites

Blog
Publicatiedatum:

LimoenGroen heeft niet voor niets degelijkheid als één van haar pijlers. Toch kan het gebeuren dat een ontwikkelde website, om wat voor reden dan ook, tijdelijk of voor langere tijd niet beschikbaar is. Vervelend voor de eigenaar van de website, maar ook voor ons. Om niet voor verrassingen te worden gesteld richt LimoenGroen standaard pro-actieve monitoring in om de websites die wij bij onze hostingpartij draaien te bewaken en zo snel mogelijk te kunnen reageren op niet functionerende websites.

De monitoring gaat verder dan enkel het bewaken van de hardware en het besturingssysteem op de server door de hostingpartij. Wij laten ook de website functioneel bewaken. Hierbij gebruiken we software die de website raadpleegt en controleert of de antwoorden die worden ontvangen ook inhoudelijk kloppen. Klopt er iets niet, dan ontvangen we daar een signaal van. Door deze pro-actieve monitoring weten we binnen een paar minuten dat een website niet meer werkt en kunnen we direct actie ondernemen om de storing te verhelpen

Voor deze monitoring maken we gebruik van de open source oplossing "Nagios".

Nagios

Nagios is een populair open source computersysteem en netwerksurveillance -applicatie. Het houdt servers en services in de gaten en stuurt berichten als er zaken niet functioneren en wanneer services of servers weer hersteld zijn. Nagios draait onder andere op Linux systemen en is uit te breiden met allerlei plugins die functionaliteit aan het systeem toevoegen. Nagios kent een webinterface waarop de status en issuehistorie van alle te monitoren services en servers inzichtelijk is.

Onze inrichting

LimoenGroen heeft een server ingericht waarop Nagios draait. Deze server staat los van de hostingomgeving waarop de websites van LimoenGroen draaien. Elke website is in Nagios zo geconfigureerd dat de servers waarop de websites draaien woden gecontroleerd en HTTP controles worden uitgevoerd (werkt de website en geeft deze "logische" antwoorden). Wanneer er een website niet goed functioneert wordt er een e-mail verstuurd aan ons beheerteam. Hierdoor kan er direct worden gereageerd en de storing worden verholpen.

Benieuwd hoe u uw website kan monitoren of deze bij ons onderbrengen? Neem dan contact op met ons voor een adviserend gesprek.