Van stagiair naar eerste Drupal patch

Blog
Publicatiedatum:

Tonny Su's verbetering aan de Auto Purge Users module.

De één maand Drupal basisopleiding van LimoenGroen is voorbij en ik ben ondertussen mee aan het draaien in projecten. Ik draag ook bij aan Beheer en Ondersteuning, waar mijn taak is om websites technisch up-to-date te houden. Dat houdt onder meer in dat updates van Drupal core en de gebruikte community-modules geïnstalleerd worden. Soms constateren we een fout in de module code wanneer we deze updaten. Er moet dan een patch geschreven worden.

Auto Purge Users

De module Auto Purge Users is een extensie van Drupal core waarmee website administrators gemakkelijk gebruikersaccounts kunnen verwijderen op basis van inactiviteit. Modules worden door de open source Drupal community gemaakt en het kan wel eens voorkomen dat er bugs aanwezig zijn. Zo zag ik bij het testen van deze module dat ook gebruikersaccounts verwijderd werden waarvan het niet de bedoeling was. Samen met Drupal support developer Gerben keken wij naar de module code en merkten wij dat er een fout in de query zat voor het bepalen welke accounts verwijderd worden. De Auto Purge Users module wordt wereldwijd door honderden websites gebruikt en dit kan leiden tot problemen.

Patch

De volgende stap is dan om de code te verbeteren en dit als patch door te geven aan de module maker. Een patch file is handig, omdat je daarin precies kan zien welke veranderingen plaats zijn gevonden. In een bug report van de Auto Purge Users module gaf ik aan hoe de fout gereproduceerd kan worden samen met de verbeterde code in vorm van een patch file.

Inmiddels heeft de module maker deze verandering toegepast en kan ik zeggen dat dit mijn eerste bijdrage is aan Drupal!