Van Gogh Worldwide

Project

Online platform brengt kennis en data over Vincent Van Gogh werk samen.

Het nieuwe digitale platform Van Gogh Worldwide is op 5 november gelanceerd met alle wetenschappelijke kennis over het werk van Vincent van Gogh. Het innovatieve platform heeft als doel om kwalitatieve data te presenteren en onderzoekers en kenners met deze kennis te verbinden. RKD-Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, het Van Gogh Museum en het Kröller-Müller Museum zijn de founding partners van Van Gogh Worldwide, dat de ambitie heeft om het de facto wereldwijde Van Gogh platform te worden. PUURPXL en LimoenGroen werden betrokken voor het ontwerp en de realisatie, Spinque voor de integratie van alle bronnen. 

Van Gogh Worldwide wordt het belangrijkste platform voor het verbinden, presenteren en delen van kennis en onderzoek naar het werk van Vincent van Gogh (1853-1890). Het is een uniek, innovatief en kwalitatief hoogstaand platform waarop kunsthistorische en materiaaltechnische informatie over het werk van Vincent van Gogh wordt samengebracht. RKD-Nederlands Instituut voor Kunstgeschiedenis, het Van Gogh Museum en het Kröller-Müller Museum beschikken over gedegen informatie over het werk van Van Gogh. Bij de realisatie van het platform werd samengewerkt met musea, particulieren en onderzoeksinstellingen waaronder het Rijkserfgoedlaboratorium van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Toptaken

Onderzoekers en experts die de website raadplegen komen met een zeer specifiek doel. Het ontwerp van de website werd in korte iteraties gevalideerd met data en gebruikersonderzoek met mensen uit de werkgroep en daarbuiten. Het ontwerp en de implementatie werden getoetst op toegankelijkheidsrichtlijnen. De website is zo effectief mogelijk gemaakt voor onderzoekers en experts die voor specifieke zaken naar het platform toekomen. 

Website

Het online platform bevat gegevens van de ruim 1000  schilderijen, tekeningen en prenten van Vincent van Gogh in Nederland.. Van alle werken zijn de objectgegevens, herkomst, tentoonstellings- en literatuurgegevens, briefverwijzingen en materiaaltechnische informatie te raadplegen. Bijzonder is de koppeling naar de brieven van Van Gogh, zodat inzichtelijk is hoe Van Gogh het betreffende werk zelf beschreef. De technische gegevens bevatten verschillende opnames van een werk (zoals de achterkant en strijklichtopnamen) en verwijzingen naar onderzoeksrapporten. Iedere afbeelding kan tot in detail onderzocht worden en het is mogelijk om bijvoorbeeld een foto met een strijklichtopname te vergelijken.

Screenshot van homepage van Van Gogh Worldwide

 

Binnen de website kan eenvoudig gezocht worden naar bepaalde werken, zowel op Nederlandse als op Engelse trefwoorden en op oeuvrecatalogusnummers. Ook kunnen zoekresultaten gefilterd worden op categorieën, zoals onderwerp, materiaal en periode van vervaardiging. 

Linked data

Van Gogh Worldwide voldoet aan de principes en uitgangspunten van het Netwerk Digitaal  Erfgoed en Digitaal Erfgoed Referentie Architectuur. Dit betekent dat informatie vanuit de verschillende bronsystemen als Linked data gepubliceerd wordt en op elkaar aangesloten wordt door middel van het gebruik van thesauri. Op deze manier is de informatie betrouwbaar en altijd up-to-date. Van Gogh Worldwide is bovendien het eerste platform binnen de museale en culturele wereld dat de data conform het Linked Art datamodel publiceert.

Uniek platform met wereldwijde ambitie

Van Gogh Worldwide streeft ernaar objectief te zijn: alle wetenschappelijk gepubliceerde onderzoeksresultaten die beschikbaar zijn over de kunstwerken worden weergegeven. In de tweede fase, die begint in 2021, worden ook de werken uit collecties in het buitenland aan het platform toegevoegd. In totaal zijn er zo’n 2000 kunstwerken van Van Gogh bekend.

Van Gogh Worldwide wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds en de Vincent van Gogh Stichting. PUURPXL ontwierp het logo en de styleguide voor het nieuwe merk en ontwierp het digitale platform. LimoenGroen realiseerde het platform en de koppeling met het Linked Data platform van Spinque. Het platform is te bekijken via: https://vangoghworldwide.org/

Afbeelding: Amandelbloesem, Van Gogh Museum, Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting)

Meer informatie?

Wij helpen met het bepalen en behalen van online doelstellingen en het delen van kennis en data via digitale platformen. We hebben veel ervaring met het ontsluiten van wetenschappelijke content en gedigitaliseerd erfgoed. We vertellen je graag over ons werk over Van Gogh Worldwide en vergelijkbare opdrachtgevers. Neem vrijblijvend contact op met Rudi van Es via rudi@limoengroen.nl voor meer informatie. 

Rudi van Es Projectmanager, Scrum Master
Rudi van Es