Drupal 9: Advies voor organisaties met Drupal versie 7 en 8

Blog
Publicatiedatum:

Lees wat Drupal 9 kan betekenen voor jouw online business en wat de impact is voor jouw redactie.

Drupal versie 9 komt uit op 3 juni 2020. De nieuwe versie is gebruiksvriendelijker en uitgebreider. Upgraden naar een nieuwe versie is vanaf Drupal 8 een stuk eenvoudiger geworden. Daar zitten echter wel een paar voorwaarden aan. Wil je weten of Drupal 8 nog de juiste keuze is? Of is het verstandig om te wachten op Drupal 9? We geven antwoord op deze vragen en helpen je bepalen wat de beste keuze is voor jouw Drupal website.

Eens in de zoveel tijd worden er major releases uitgebracht van software. Dit geldt ook voor Drupal. Drupal versie 9 vervangt Drupal 8, dat in 2015 het licht zag. Wil je weten wat Drupal 9 allemaal voor nieuws te bieden heeft? Lees dan ons artikel over Drupal 9 en de voordelen voor jouw online business. Dit artikel gaat in op wat deze nieuwe release voor jou betekent en welke keuze je het best kunt maken als je Drupal versie 7 of 8 gebruikt. Of als je nog geen Drupal gebruikt maar overweegt om over te stappen. 

Het einde van Drupal 7 en 8

Tegelijk met de aankondiging van de releasedatum van Drupal 9 is bekend gemaakt dat Drupal 7 en 8 beiden worden ondersteund tot uiterlijk november 2021. Vanaf dat moment zijn beiden End-of-Life (EOL). EOL wil zeggen dat er vanaf dat moment geen beveiligingsupdates door de open source ontwikkelgemeenschap worden uitgebracht. Drupal 7 en 8 websites zullen wel gewoon blijven werken, maar zij zullen vanaf november 2021 een hoger risico lopen op beveiligingsproblemen.

Het verschil tussen Drupal 8 en Drupal 9

De release van Drupal 9 is gepland op 3 juni 2020. De focus van de eerste release (9.0) ligt op het opruimen van oude (deprecated) code en het updaten van de open source componenten waarop Drupal gebaseerd is. Dit betekent dat de eerste release van Drupal 9 functioneel vrijwel gelijk zal zijn aan de laatste minor release van Drupal 8 (8.9). Als je nu gebruik maakt van Drupal versie 8 is dat goed nieuws, want een upgrade naar Drupal 9 is daarmee veel minder complex. De technische basis blijft voor het merendeel gelijk en er hoeft geen content gemigreerd te worden.

Hierbij moet je wel rekening houden met de volgende aandachtspunten:

  1. Drupal websites maken, naast Drupal core dat door het kernteam wordt onderhouden, ook gebruik van modules die door de open source gemeenschap worden beheerd, zogenaamde contrib modules. Deze contrib modules moeten ook klaargemaakt worden voor Drupal 9 en dat zal nog even duren. De kans is groot dat jouw online platform van dergelijke modules gebruik maakt. Afhankelijk van je online ambities, kun je de upgrade uitstellen tot deze modules zijn bijgewerkt. Of je kunt een bijdrage leveren door deze modules in jouw project aan te laten passen zodat deze geschikt zijn voor gebruik in Drupal 9. Dat vraagt natuurlijk wel extra tijd, maar het draagt ook bij aan het open source platform waar je gebruik van maakt. Bovendien kun je je naam hieraan verbinden, een mooie bijdrage aan je corporate responsibility.
     

  2. Specifieke code (maatwerk) dat voor jouw website is ontwikkeld moet ook geüpdatet worden voordat deze geschikt is voor gebruik in Drupal 9. Hier betreft het vooral maatwerk dat inhaakt op deprecated code uit Drupal 8, code dat vervalt zodra Drupal 9 uitkomt.
     

  3. Wat de bovenstaande punten bemoeilijkt is dat er ook wijzigingen kunnen zitten in code-componenten waarover geen (code-technische) afspraken zijn gemaakt over hoe ze te gebruiken zijn (technisch: de schrijver van het stuk code heeft geen “interface” afgesproken). Zo was er onlangs een probleem met maatwerkmodules die bepaalde functionaliteit van een Drupal module overschreven, maar waarvan de werking van die functionaliteit in een update van de betreffende module was aangepast. Omdat er geen “interface” beschreven was, werkte het maatwerk niet meer na die update van Drupal core.
     

  4. Met de komst van Drupal 9 komen veranderingen mee in de onderliggende open source componenten. De inzet van een nieuwe versie van het onderliggende PHP framework Symfony is hier een voorbeeld van. Ook dit kan tot gevolg hebben dat modules en maatwerk mee moet worden geüpdatet. 

De overgang van Drupal 8 naar zal niet altijd zonder inspanning zijn zoals af en toe geclaimd wordt. Het wordt echter wel een stuk makkelijker dan eerdere upgrades. Vandaar dat het kernteam achter Drupal nu een overgangsperiode van 1,5 jaar inlast, zodat contrib modules geüpdatet kunnen worden.

Er zijn al tools voor ontwikkelaars beschikbaar om te testen of de gebruikte modules en maatwerk geschikt is voor Drupal 9. Wij kunnen daarom nu al tijdens het beheer van een Drupal 8 website controleren hoeveel inspanning er benodigd is om de upgrade naar Drupal 9 pijnloos te laten verlopen.

Wanneer upgraden van Drupal 8?

Wacht niet tot november 2021, maar verwacht ook niet dat je Drupal 8 website in juni 2020 meteen op Drupal 9 kan of moet draaien. Houdt de Drupal 9 ontwikkelingen in de gaten en reken terug vanaf de deadline. Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op Drupal 9 en migratie-vraagstukken zoals deze? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief. 

Upgraden van Drupal 7

Als je gebruik maakt van Drupal 7 dan ontkom je er bij een upgrade naar Drupal 8/9 niet aan om je digitale platform opnieuw te ontwikkelen en al dan niet de content te migreren. Dit komt omdat de technische basis van Drupal 7 volledig anders is dan die van Drupal 8 en 9. Of een upgrade naar Drupal 8 of 9 zinvol is, is vooral afhankelijk van de status van de website en de businesscase om te investeren in een nieuwe website.

Wanneer upgraden van Drupal 7

Een upgrade naar Drupal 8 of 9 is aan te raden als de levensduur van je website voorbij november 2021 ligt of je grote wijzigingen wilt aanbrengen aan je website als gevolg van aangepaste doelstellingen of optimalisatie van je website. Dit is ook gelijk het moment om opnieuw te kijken naar de doelstellingen en KPI’s van de website. Wacht niet tot november 2021, maar begin op tijd met het project aangezien de realisatie, afhankelijk van de omvang van de sites, enige tijd in beslag kan nemen.

Wachten op Drupal 9? 

Als je een upgrade van je Drupal 7 website laat uitvoeren hoef je zeker niet te wachten op Drupal 9. Aangezien de upgrade van Drupal 8 naar 9 veel gemakkelijker is dan een upgrade van Drupal 7 naar 9 is er geen noodzaak om te wachten tot Drupal 9 beschikbaar is. Het voordeel van een eerdere upgrade is dat je eerder profiteert van de verbeteringen aan je website. Ook is er op deze manier minder tijdsdruk op het project.

Doorontwikkelen op Drupal 7

Als de levensduur van je website niet voorbij november 2021 ligt of er simpelweg geen budget is om een nieuwe website te laten realiseren kan het een keuze zijn om toch door te ontwikkelen op Drupal 7. Je moet er hierbij wel rekening mee houden dat je investering in een periode korter dan 2 jaar terugverdiend kan worden.

Drupal migratie experts

We denken graag met je mee wat Drupal 9 voor jouw websites betekent en wat de impact is van een mogelijke upgrade. Onze migratie experts hebben hiervoor de Drupal 9 Quick Scan ontwikkeld. Stuur ons een bericht op hallo@limoengroen.nl. Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op Drupal 9 en migratie-vraagstukken zoals deze? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief