Drupal 9: De voordelen voor je online business

Blog
Publicatiedatum:

Drupal 9 biedt veel voordelen voor je online platform en upgraden wordt een stuk effiënter.

Daniël Menno Smidt, DrupalCon 2019 Amsterdam (CC BY-NC-SA 2.0)

Drupal versie 9 komt uit op 3 juni 2020. Functioneel gezien kan de eerste versie van Drupal 9 hetzelfde als de laatste versie van Drupal 8 (8.9). Deze blog post beschrijft de voordelen van Drupal 9 voor gebruikers die nu nog Drupal 7 of 8 gebruiken. De nieuwe versie is gebruiksvriendelijker en bevat veel krachtige functionaliteit. Ook technisch is Drupal sterk verbeterd en upgrades worden een stuk eenvoudiger. Drupal zet nog verder in op headless en decoupled ontwikkelingen waardoor het CMS het hart wordt voor content dat op vele kanalen en devices kan worden gepresenteerd. Drupal 9 biedt veel voordelen voor je website en jouw online business.

Voor contentredacteuren en marketingprofessionals is Drupal 9 een grote verbetering. Door de API-first benadering die Drupal al langere tijd heeft verder door te zetten, wordt Drupal nog meer het kloppend hart van je contentstrategie: content kan op talloze manieren Drupal in en uit Drupal worden gehaald. Zo kan klantdata uit het CRM redactioneel worden verrijkt en op apps worden gepresenteerd. Waar je tot voor kort enkel webpagina’s maakte, kun je nu uit verschillende bronnen (automatisch) content creëren voor verschillende kanalen. Ook bevat Drupal 9 een verbeterde UX voor contentredacteuren, een uitgebreide medialibrary en ondersteuning voor contentworkflows. 

Een belangrijke verbetering is de upgrademogelijkheid van Drupal zelf. Een upgrade van Drupal 8 naar Drupal 9 kan veel eenvoudiger en kostenefficiënter dan bij eerdere versies. De technische basis blijft voor het merendeel gelijk en er hoeft geen content gemigreerd te worden. 

Wanneer komt Drupal 9?

De release van Drupal 9 is gepland op 3 juni 2020. De focus van de eerste release ligt op het opruimen van oude code en het updaten van de open source componenten waarop Drupal gebaseerd is. Dit betekent dat de eerste release van Drupal 9 functioneel vrijwel gelijk zal zijn aan de laatste minor release van Drupal 8 (8.9). In opeenvolgende releases worden, net als bij Drupal 8, nieuwe functionaliteiten toegevoegd en bestaande functionaliteiten verbeterd.

Wanneer upgraden naar Drupal 9?

Het belangrijkste open source project waar Drupal mee werkt is het PHP framework Symfony. Symfony versie 3 is de huidige versie waarop Drupal 8 momenteel op gebaseerd is. Vanaf november 2021 stopt de ondersteuning op Symfony versie 3, waarmee het product End of Life (EOL) is. Dit is waarom Drupal versie 8 op dat moment ook End of Life is. Drupal 9 zal direct gebaseerd zijn op de nieuwe versie van Symfony. 

Per november 2021 worden Drupal 7 én Drupal 8 dus niet meer ondersteund. Afhankelijk van je ambities en je eigen roadmap moet je dus de afweging maken of je blijft investeren in je huidige platform of de stap gaat maken. Advies bij het upgraden van Drupal 7 en 8 naar Drupal versie 9 lees je in onze Drupal 9 upgrade special. 

Mocht je, om wat voor reden, toch Drupal 7 of 8 veilig willen blijven gebruiken na november 2021 dan komt er, net zoals er nu nog steeds voor Drupal 6 is, een betaald Extended Support-programma om toch nog security-updates te verkrijgen voor Drupal 7 en 8. Details over welke leveranciers dit programma gaan uitvoeren en welke kosten hiermee gemoeid zijn, zijn nog niet bekend.

Drupal migratie experts

We denken graag met je mee wat Drupal 9 voor jouw websites betekent en wat de impact is van een mogelijke upgrade. Maak een afspraak. Vrijblijvend, no strings attached. Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen op Drupal 9 en migratie-vraagstukken zoals deze? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief