Een terugblik op DrupalJam 2016

Nieuws
Publicatiedatum:

Donderdag 12 mei vond DrupalJam 2016 plaats: het grootste jaarlijkse Drupal event van Nederland. Dit evenement is zowel op ontwikkelaars gericht als op mensen uit de business en eindgebruikers die geïnteresseerd zijn in de laatste ontwikkelingen rondom Drupal.

Het was een groot succes. Het evenement was met 350 aanwezigen volledig uitverkocht. Naast vele goede, interessante sessies was er ook weer ruimte om bij te praten met andere community leden en vakgenoten. Door het prachtige weer werd het terras ingericht en de bar naar buiten te verplaatsen. 

Ook dit jaar was LimoenGroen weer zichtbaar aanwezig. Met hele team waren we afgereisd naar Maarssen. En we kwamen niet met lege handen: we hadden 350 ijskoude biertjes bij ons van brouwerij Prael om uit te delen aan de aanwezigen bij de closing drinks. En opnieuw waren we Zilver sponsor. 

Daarnaast zijn zowel Baris als Imre extra betrokken bij DrupalJam. Baris als voorzitter van Stichting Drupal Nederland en Imre vervult al meerdere jaren de rol als lead organisatie - hij heeft dan ook de gehele dag in een crew shirt rondgelopen om te zorgen dat alles op rolletjes liep. Baris heeft ook dit jaar weer een dankwoord uitgesproken naar de organisatie en de sponsors tijdens de closing sessions. 

Een goede mix van techniek en business

De mix tussen in-depth technische Drupal sessies en niet-technische sessies was dit jaar goed. Zo waren op technisch vlak een paar sessies die we erg interessant vonden. 

Marc van Gend - Cacheability metadata

Marc ging in op de nieuwe caching-mogelijkheden in Drupal 8 en deed dat met een handige metafoor over pizza’s. Marc wist de lastige informatie zeer goed over te brengen.

Rolf Meijer - Responsive images: resolution switching in Drupal 7 & 8

Met de opkomst van mobiele devices en schermen in alle mogelijke formaten wordt het belang van responsive images steeds groter. Enkel een grote afbeelding klein schalen voor een mobiel scherm is een slecht idee, want de mobiele bezoeker moet dan nog steeds de volledige foto downloaden. Responsive images bieden hier uitkomst, want het is daarmee mogelijk om mobiele bezoekers een andere afbeelding te serveren dan desktop bezoekers. Het is zelfs mogelijk om de mobiele bezoeker niet enkel een ander formaat te tonen, maar zelfs een compleet andere afbeelding. Dit laatste, artboard switching, hebben wij recent toegepast voor een klantproject. Hierbij kan de klant voor verschillende schermgroottes andere uitsnedes maken van een foto, zodat elke bezoeker mooie afbeeldingen te zien krijgt. 

Eric Mulder - Docker for Drupal Development

Oud-collega Eric vertelde over de mogelijkheden van Docker als lokale ontwikkelomgeving. Hiermee is het mogelijk om eenvoudig een full-stack ontwikkelomgeving op te zetten, waarbij de ontwikkelomgeving als een soort blokkendoos ingericht kan worden. Bij LimoenGroen gebruiken wij een combinatie van Vagrant en Ansible, dus we waren vanzelfsprekend benieuwd hoe Docker zich verhoudt tot onze oplossing en of we Docker op termijn kunnen gebruiken binnen ons bedrijf. 

Joris Snoek - Headless Drupal. Waarom & hoe een RESTful API in Drupal?

Joris presenteerde zijn bevindingen met headless Drupal. Dit is een setup waar Drupal enkel gebruikt wordt als content repository en zijn data aanlevert via een webservice aan een losse frontend. Hij beschreef drie vormen: Coupled, Decoupled en Progressively Decoupled. Hierbij ging hij in op veel voorkomende pitfalls en zaken waar je rekening mee moet houden. Denk hierbij aan toegankelijkheid, Search Engine Optimization, en (het gebrek aan) pagina layouts.

Meer dan techniek

Opvallend was dat dit jaar voor het eerst ook niet-Drupal leveranciers sponsor waren van het evenement. Zo was RTL Nieuws hoofdsponsor, aangezien zij Drupal gebruiken voor de eigen website rtlnieuws.nl. Ook waren er veel goede sessies op andere vlakken dan techniek.

De keynote van Boris Veldhuijzen van Zanten

Serial entrepreneur Boris opende de dag met een aanstekelijke keynote over ondernemen. De oprichter van ondermeer de go.to redirect-service in de jaren ‘90 is CEO van The Next Web, één van de grootste technologie evenementen in Europa. Hij vertelde hoe de keuzes in zijn loopbaan hem gebracht hebben waar hij nu staat. Ondanks dat het verhaal niet direct met Drupal te maken had, was het een welkome start van de dag en Boris wist de zaal te boeien.

Drupal voor Gemeenten overleg

Collega’s Baris en Rudi waren aanwezig bij de jaarvergadering van de Drupal voor Gemeenten gebruikersvereniging, die tijdens DrupalJam plaatsvond. LimoenGroen heeft het afgelopen jaar de website van de Gemeente Venlo ontwikkeld in de Drupal voor Gemeenten distributie en sindsdien zijn wij aangesloten bij de gebruikersvereniging. Bij de gebruikersvereniging zijn zowel gemeentes aangesloten als leveranciers, en dit maakt DrupalJam dan ook een uitstekende locatie voor zo’n overleg. 

Jeroen Hulscher - Toegankelijkheid

Jeroen hield een goed verhaal over het belang van toegankelijkheid, getiteld "Toegankelijkheid: het sprookje over de 7 blinden en de prinses met het lamme handje", een onderwerp dat ons na dicht aan het hart ligt. Hoe houden we het web toegankelijk, ondanks de grote diversiteit aan browsers, apparaten en verbindingssnelheden? Jeroen hield een pleidooi voor accessibility en toegankelijk bouwen. Hij ging in op de wettelijke verplichting voor publieke instellingen om hun websites voor iedereen toegankelijk te maken. Momenteel wordt dit nog gedaan via de webrichtlijnen, maar in 2017 komen deze richtlijnen te vervallen. Ze worden dan vervangen door Europese richtlijnen die publieke instellingen verplicht moeten naleven.

Bier voor Drupal specialisten

Net als vorig jaar, toen we een ijskar met limoen-ijs lieten aanrukken, wilden we weer iets extra’s terugdoen voor de community. Naast onze financiele sponsoring van het evenement besloten we dit jaar om de bezoekers te trakteren op een lekker koud biertje aan het eind van de middag. En niet zomaar bier: we hebben heerlijke bitterblond-biertjes van Brouwerij de Prael uit Amsterdam besteld en voorzien van een eigen etiket. Maar liefst 300 biertjes zijn door ons uitgedeeld. En we hebben er nog meer. Was je niet op DrupalJam? Of wil je er gewoon nog eentje proeven? Er wacht een koud biertje op je!

Koude biertjes worden uitgedeeld door LimoenGroen

Meer weten?

Benieuwd naar wat wij zoal met Drupal doen? Of heb je ons gemist tijdens DrupalJam? Bel ons op +31 (0)20 - 737 1880 of mail naar hallo@limoengroen.nl. Dan maken we graag eens kennis met een kop koffie of een lekker koud biertje!