Frontend United Athene

Blog
Publicatiedatum:

Marloes doet verslag van de jaarlijkse Drupal frontend conferentie

Frontend United stond volledig in het teken van Make some awesome stuff! De jaarlijkse conferentie vond plaats in Athene, waar Baris en  ik naar afreisden afgelopen weekend. Daar kwamen wij samen met ongeveer 275 professionals  vanuit 22 verschillende landen om kennis en ervaringen te delen over designs, frontend engineering en natuurlijk Drupal. 

De eerste keynote werd gegeven door Lea Verou. Zij demonstreerde dat het gebruik van CSS variabelen een design dynamischer kan maken. Je kunt meerdere eigenschappen in één keer definiëren en je kunt mixins samenstellen. Eindeloze variaties zijn er mogelijk, zonder je CSS te herschrijven. En Sass dan? Het voordeel ten opzichte van Sass is dat variabelen los staan van de CSS structuur. Ze staan ook los van het gedrag in JavaScript. Door het inzetten van variabelen kan het design eenvoudig worden aangepast, zonder dat de logica die JavaScript biedt gewijzigd hoeft te worden. Het gebruik van CSS variabelen zorgt dus voor meer dynamiek en minder code.

IMG_8641.JPG

Ook gingen  er sessies over CSS: hoe de structuur het beste opgebouwd kan worden, welke naamgeving van classes van belang is en hoe kleuren beter ingezet kunnen worden in CSS. Maar Frontend United stond dit jaar met betrekking tot CSS vooral in het teken van het nieuwe grid.

CSS Grid is een opkomend layout systeem, waarover Rachel Andrew een keynote sessie gaf. In dit systeem kunnen zowel kolommen als rijen makkelijk beïnvloed worden. Moeilijkheden omtrent float en tabellen zijn daarmee verholpen. Grid items binnen een Grid container kunnen door dit systeem eenvoudig ten opzichte van elkaar gepositioneerd worden, zeker in combinatie met flexbox. Het grid wordt door steeds meer browsers ondersteund en indien dit niet het geval is, zijn er acceptabele fallbacks beschikbaar.

Drupal

Lauri Eskola gaf een sessie over welke frontend issues er momenteel in Drupal core spelen. Zo benoemde hij dat Bartik ‘over datum’ is. Het basisthema is nooit echt meegegroeid met de ontwikkelingen en geeft daarom (nieuwe) gebruikers geen realistisch voorbeeld van hoe een website mogelijk eruit zou kunnen zien. Een nieuw en verbeterd thema zou daarom wel op zijn plaats zijn. Een ander probleem is het basisthema Stable. Het gebruik ervan is aanzienlijk verminderd danwel onnodig, maar het kan ook niet uit core verwijderd worden, omdat andere basisthema’s er op gebouwd zijn. Ook benoemde hij dat de twig bestanden in Drupal interessante mogelijkheden biedt, maar dat het ook issues met zich meebrengt, waaronder de werking van ‘contextual links’ en ‘quick edit’. Deze opties zitten in elke node template verwerkt, zonder dat dit gedocumenteerd staat. Dit heeft als gevolg dat ze niet altijd naar behoren werken, als er templates op node niveau overschreven worden.

Een van de interessante mogelijkheden van twig is dat twig het mogelijk maakt om templates uit te breiden. PatternLab speelt hierop in. PatternLab is een statische site generator die UI componenten samen voegt. Dit zorgt er voor dat een design alvast geïmplementeerd kan worden, zonder dat er een Drupal installatie beschikbaar is. PatternLab creëert hiermee eigen code en twig templates die vervolgens weer in de Drupal twig templates geïntegreerd kunnen worden, zodat het design aan de configuratie gekoppeld kan worden.

Accessibility

Toegankelijkheid is een thema dat regelmatig genoemd werd in diverse sessies. Leonie Watson gaf een sessie over het effect van JavaScript op screenreaders. Ze gaf enkele voorbeelden hoe JS het best gecodeerd kan worden om de performance op screenreaders te verbeteren. Maar ook als iemand geen lichamelijke beperking heeft, weet je nooit precies wie je gebruikers zijn, hoe gebruikers hun apparaten gebruiken en in welke omstandigheden ze zich bevinden, aldus Charlie Owen. Daarom is het van belang om je product toegankelijk te maken. Toegankelijkheid is één van de kernwaarden van LimoenGroen en onze websites worden gerealiseerd op basis van de uitgangspunten van Digitoegankelijk.

De conferentie werd afgesloten door een keynote van Jeremy Keith. Hij probeerde ons allen duidelijk te maken dat we bij het inzetten van nieuwe tools niet moeten afvragen of het goed werkt, maar eerder of het goed (genoeg) faalt. En met dit uitgangspunt kunnen we op duurzame donderdagen experimentele tools gaan leren inzetten om uiteindelijk nog meer ‘awesome stuff’ te maken. Bovendien was dit evenement voor mij persoonlijk erg leerzaam en vind ik het waardevol dat ik als junior de kans krijg om dergelijke conferenties te bezoeken!

De volgende editie van Frontend United gaat plaatsvinden in Utrecht, Nederland! :-)