Verslag Nationaal Congres Digitale Toegankelijkheid 2018

Blog
Publicatiedatum:

Toegankelijk moet normaal worden, ontoegankelijk de uitzondering.

Medio 2018 zal het Besluit Digitale Toegankelijkheid in werking treden. Daarin is bepaald dat websites en mobiele apps van overheidsinstanties toegankelijk moeten zijn voor iedereen. Nu deze deadline nadert, is niets doen geen optie meer. Dit werd benadrukt tijdens het Nationaal Congres Digitale Toegankelijkheid dat op 16 mei plaatsvond in Driebergen-Zeist. LimoenGroen was sponsor en aanwezig.

Toegankelijke websites waren altijd al een verplichting, maar dit had geen wettelijke grondslag. Nu zijn er strakke deadlines bekend waar overheidsinstanties zich aan moeten houden. Raph de Rooij somt ze tijdens het congres op: alle overheidswebsites die na 23 september 2018 live zijn gegaan, moeten per 28 september 2019 toegankelijk zijn. Een jaar daarop, in 2020, de oudere websites. In 2021 moeten ook applicaties aan de richtlijnen voldoen.

De laatste gemeentesite

Er is echter nog een lange weg te gaan voor overheidsinstanties om die deadlines te halen. Zo vertelt Simon Besters dat content van gemeentelijke websites vaak na verloop van tijd een ‘zooitje’ zijn, wat ontoegankelijkheid in de hand werkt. Online teams zijn meestal onderbemand, er wordt weinig geïnvesteerd in trainingen en er zijn weinig tools beschikbaar om websites goed te onderhouden. Volgens hem moet er meer geïnvesteerd worden in online teams, zodat zij meer en beter aan het toegankelijkheidsproces kunnen bijdragen.

Vernieuwde richtlijnen: WCAG 2.1

Ook het verbeteren van vaardigheden van developers en webdesigners mogen niet achterblijven, zeker nu de vernieuwde Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) voor de deur staat. Versie 2.1. zal, net als het Besluit Digitale Toegankelijkheid, halverwege 2018 gaan gelden. Deze versie is een aanvulling op 2.0, die dateert uit 2008. Intussen is er veel veranderd rondom het internet. De nieuwe versie vult 2.0 aan met richtlijnen die beter ingespeeld zijn op deze ontwikkelingen. Er wordt meer rekening gehouden met gebruikers van een mobiel/tablet en ook is er meer aandacht voor mensen met cognitieve problemen. WCAG 2.1. is nog een draft, maar de grootste contouren tekenen zich af. Mallory van Achterberg besprak tijdens haar masterclass wat de nieuwe criteria betekenen, waar het vaak mis gaat en waar we als designers en webdevelopers dus rekening mee moeten houden.

Schiphol

Tijdens het het congres bleek gelukkig dat er weinig weerstand komt van developers, designers en contentbeheerders om meer rekening te houden met toegankelijkheid. Ischa Gast, frontend developer bij Schiphol, vertelde hoe hij zijn team met de dag enthousiaster zag worden over toegankelijkheid. Uit zijn talk werd voor mij duidelijk dat het belangrijk is dat het opleveren van toegankelijke websites leeft onder elke developer, designer, product owner, scrum master, you name it. Met z’n allen moeten we er naar streven dat toegankelijkheid normaal is en ontoegankelijkheid de uitzondering.
 


Blind programmeren

LimoenGroen maakt zich sterk voor digitoegankelijkheid. Wij realiseren websites met het open source content management framework Drupal voor onder andere de KRO-NCRV, de overheid en gemeenten. Om te ervaren wat het is om met een visuele beperking te surfen, doen wij mee aan de actie Blind voor 1 Dag van het Oogfonds. We gaan programmeren met een beperking en zamelen geld in voor belangrijk onderzoek naar oogziektes en blindheid.

Heb je vragen over digitoegankelijkheid of wil je weten hoe je met jullie website meer mensen kunt bereiken? Stuur ons een berichtje op hallo@limoengroen.nl of bel met +21 20 737 1880, dan praten we je bij.