Zo ging LimoenGroen Blind voor 1 Dag

Nieuws
Publicatiedatum:

Onze ervaringen tijdens onze deelname aan de campagne van het Oogfonds

Het Oogfonds roept iedereen op om op 21 juni Blind voor 1 Dag te gaan. Het doel is om samen zoveel mogelijk geld in te zamelen voor onmisbaar onderzoek naar oogziektes. Zo kan slechtziendheid en blindheid beter worden voorkomen. Omdat wij voor toegankelijke websites staan, deden wij vandaag mee om zelf te ervaren wat het is om met een visuele beperking door het leven te gaan. En het was best een intense ervaring. 

Meer dan 350.000 mensen in Nederland hebben een visuele beperking in beide ogen. En het aantal slechtzienden en blinden neemt toe. LimoenGroen realiseert toegankelijke websites die iedereen kan gebruiken. Dus ook mensen die visueel beperkt zijn. We vinden dat iedereen mee moet kunnen doen. Dat is voor gebouwen steeds normaler maar voor veel websites nog niet. Als je websites digitoegankelijk maakt, begrijpen zoekmachines zoals Google de content beter, wat weer goed is voor de zoekresultaten. Om ons in visueel beperkte gebruikers te kunnen verplaatsen, deden wij mee aan de Blind voor 1 Dag actie van het Oogfonds. Erik en Tessa gingen met kokervisie simulatiebril op aan het werk. Hun ervaringen lees je hieronder.

Erik Stielstra

“Ik heb de simulatiebril opgezet toen ik mij ging aankleden. Dat maakte mijn wereld ineens een stuk kleiner. Onverwachte bewegingen, vooral buiten, zie ik niet aankomen. Een vrachtauto die op de oversteekplaats stopt of reizigers op het station die mijn pad kruisen zie ik niet meer. In Amsterdam struikelde ik (bijna) over een stoeprand en over tramrails. Een straat of fietspad oversteken is ineens een hele onderneming. Kijken of de weg vrij is kost veel meer tijd, als ik links-rechts kijk is aan de andere kant van mijn blikveld alweer (te) veel veranderd. Oversteken kan bijna niet zonder stoplichten. Thuis en op kantoor is mijn wereld een stuk voorspelbaarder en minder vermoeiend.

Thumbnail

 

Als je zo beperkt bent, dan wordt je je bewust van de kwetsbaarheid en relativiteit en je gaat mooie en zinnige dingen meer waarderen. Mijn normale en vanzelfsprekende zicht is echt heel waardevol, zie ik in.”

Tessa Bakker

“Het eerste wat opvalt als je met een visuele beperking met een laptop werkt, is dat het toetsenbord veel te plat is, elke toets voelt hetzelfde. En de hippe SmartBar op mijn Macbook vervalt volledig: de toetsen zijn niet voelbaar en dus niet bruikbaar. Normaal scan ik een website supersnel op inhoud maar het duurt veel langer om een website te scannen, met kokervisie. Ik moest veel met mijn ogen bewegen om alles te kunnen zien. Two Factor Authentication (een manier van inloggen waarbij je bijvoorbeeld een apparaatje of je telefoon nodig hebt) is echt wel een ding en notificaties zijn ineens niet inzichtelijk, vooral als ze geen geluid maken. Twitter was juist heerlijk om te lezen omdat alles smal en onder elkaar staat.

Thumbnail

 

Met een visuele beperking heb je het gevoel afgesloten te zijn van je omgeving en je collega’s. Lopen met hete koffie is eng omdat er ineens mensen opduiken in je zichtsveld en je veel minder diepte kunt zien. Aan al deze dingen kun je wellicht wennen als je permanent beperkt bent, maar voor mij was het een intense ervaring waarbij ik me voortdurend moest concentreren, terwijl de duisternis me ook slaperig maakte.”

 

Het Algemeen Dagblad maakte een videoverslag van onze actie

Thumbnail

 

Wil je weten wat de impact kan zijn van toegankelijkheid voor jullie online organisatie? Of wil je over naar een toegankelijke website? Neem contact op voor een afspraak. We delen graag onze kennis en ervaring.