Naturalis Natuurwijzer

Project

Online ontdekken over de natuur. Leren wordt weer leuk met de Natuurwijzer, de nieuwe digitale encyclopedie van Naturalis.

Vanaf nu is het met de Natuurwijzer van Naturalis mogelijk om altijd en overal meer te ontdekken en te leren over de rijkdom van de natuur. Naturalis is al een plek in Nederland waar je de rijkdom van de Natuur op veel leuke manieren kunt ervaren. Nu dit ook altijd en overal online kan, is Naturalis is hard op weg om tot meest innovatieve en leukste familiemuseum van Europa te worden.

Naturalis is hét kennisinstituut in Nederland over de natuur. Met als kernactiviteiten het beheren van de immense natuurhistorische collectie van ruim 42 miljoen objecten en het doen van wetenschappelijk onderzoek om de natuur beter te leren kennen en beschermen. En uiteraard: het delen van de kennis en fascinatie over de natuur. Dat gebeurt in het museum, maar ook daarbuiten. Met de nieuwe Naturalis Natuurwijzer worden kinderen en onderwijsinstellingen op een digitale manier in de spectaculaire beleving van de natuur gezogen. De digitale leeromgeving werd in samenwerking SchaapOntwerpers deze zomer gerealiseerd.

Online, altijd en overal

De Naturalis Natuurwijzer is het nieuwe online platform van Naturalis waar het delen van kennis en de natuurbeleving altijd en overal verder gaat. In de Natuurwijzer kunnen kinderen onderwerpen die ze in het museum en de natuur tegenkomen op een toegankelijke en interactieve manier verder bekijken en ontdekken. Zo leren ze op school met hun leerkrachten, en thuis met hun ouders, steeds meer over de enorme rijkdom van de natuur.

Natuurwijzer op een iPhone

Verwondering

Hoofd Educatieve Ontwikkeling van Naturalis, Yuri Matteman is trots op dit nieuwe product dat naadloos aansluit op de educatieve visie van Naturalis:

"De Natuurwijzer voegt iets toe wat we nog niet hadden. Hier kun je thuis, school, museum en natuur met elkaar verbinden. In ons museum wakkeren we enthousiasme en nieuwsgierigheid aan. We delen onze fascinatie voor de natuur en geven inzicht in de werking en waarde van weten­schap. Op scholen wordt daar ook aan gewerkt. Maar ook buiten ons museum en de schoolomgeving willen we kinderen stimuleren om steeds meer te ontdekken. Ons motto is niet voor niets: Wat je ook weet en wat je ook voelt, er is altijd meer om enthousiast over te zijn, meer om te leren en meer om te onderzoeken. De Naturalis Natuurwijzer helpt om waar je ook bent en op ieder moment meer te ontdekken en te leren over de natuur."

Agile

In een intensieve samenwerking met Naturalis kwamen al onze ideeën samen en werden inhoud, ontwerp en interactie verder uitgewerkt en aangescherpt. In sessies zoals deze werden deze besproken en uitgewerkt in de Product Backlog. Als de chemie goed is, dan zijn beide partijen het gehele traject heel betrokken en bevlogen en gefocust op een zo goed mogelijk eindresultaat. Dat blijft ook zo. Want de Natuurwijzer blijft ook na de livegang in ontwikkeling; door gebruikersonderzoek en het toevoegen van steeds meer content moet de Natuurwijzer steeds groter en beter worden.

Resultaat

De Natuurwijzer is een fantastische encyclopedie geworden waar je in kunt blijven ontdekken. Op basis van het concept en vormgeving van SchaapOntwerpers, kun je naast snel zoeken ook lekker (ver)dwalen. Elk onderwerp biedt weer aanknopingspunten voor nieuwe richtingen om te verkennen en de vele tot de verbeelding sprekende afbeeldingen blijven je nieuwsgierigheid prikkelen.

De zoekfunctie is in de Natuurwijzer de belangrijkste functionaliteit. Door het ingetypte woord direct automatisch aan te vullen krijg je heel snel feedback op je zoekvraag. Daarnaast worden er ook al direct een aantal zoekresultaten getoond met afbeelding en tekst. De zoekfunctie denkt als het ware direct met je mee en helpt je om heel snel bij de voor jou relevante informatie te komen. Door de inzet van slimme technologie en onze open source Fast Autocomplete module is hij ook razendsnel.

Zoekfunctie van Natuurwijzer

De kennisbank moet een bijdrage gaan leveren aan het behalen van de strategische doelstellingen voor de komende jaren waarbij jaarlijks 1 miljoen unieke bezoekers via online kanalen naar Naturalis komen en 1350 scholen uit het basis en middelbaar onderwijs worden bereikt.

GIF!

De Naturalis Natuurwijzer is gelanceerd in de aanloop naar de opening van de nieuwe tentoonstelling GIF!. In de Natuurwijzer is vanwege deze tentoonstelling een speciaal thema GIF! opgenomen, zodat naast een museumbezoek nog veel meer te leren is over giftige dieren en planten. De Natuurwijzer is een groeiend platform en er worden steeds meer onderwerpen en informatie toegevoegd.

Bekijk de Natuurwijzer hier: https://natuurwijzer.naturalis.nl/

 

Meer informatie?

Is jouw organisatie geïnteresseerd in een kennisbank die het leuk maakt om te leren en ontdekken? Voor meer informatie over deze case of wat we voor jouw website kunnen betekenen, neem vrijblijvend contact op met LimoenGroen, 020 - 7371880 of hallo@limoengroen.nl