Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland

Project

Hoe zorgen we ervoor dat 171 organisaties in de gehandicaptenzorg kunnen samenwerken voor betere zorg?

Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) is een branchevereniging van 171 organisaties die zich inzetten voor de gehandicaptenzorg. VGN biedt ondersteuning in de vorm van actuele informatie over zorg, werkgeverschap en financiering.

De nieuwe website speelt een centrale rol in de ondersteuning van de gehandicaptenzorg met veel ruimte voor nieuws en opinie. De website is ook een belangrijk informatieplatform voor de leden met actuele informatie over belangrijke onderwerpen in de gehandicaptenzorg. SchaapOntwerpers en LimoenGroen realiseerden de conceptuele en technische realisatie. 

Aanleiding

De vorige website van VGN maakte gebruik van een verouderd CMS waarvan veel functionaliteiten inmiddels niet meer goed werkten. Daardoor was de site lastig te onderhouden en was het voor redacteuren tijdsintensief om content te plaatsen. Tegelijkertijd werd de website als primair kanaal voor ondersteuning van de leden steeds belangrijker. Daarom is de website opnieuw gerealiseerd, met Drupal als gebruiksvriendelijk CMS. Dit was direct ook de aanleiding om opnieuw te kijken naar vorm, inhoud, gebruiksvriendelijkheid en doelmatigheid van de website. 

Mensen en data: nieuwe inzichten

We starten altijd met het scherp maken van doelstellingen en uitgangspunten van mensen. Belangrijke vragen daarbij zijn: Wat wil de organisatie bereiken met de nieuwe website? Voor wie is de website? Wat zijn dat voor mensen? Wat willen zij kunnen doen op de website? Tegelijkertijd analyseerden we de bezoekcijfers en het klikgedrag van de oude website. Een van de opvallendste bevindingen was de populariteit van de CAO-informatie. Deze werd veruit het meeste bezocht. Vervolgens werkten wij drie customer journeys uit in de vorm van korte verhalen. Deze vormden op hun beurt het uitgangspunt voor het ontwikkelen van een prototype van de website en de product backlog. Het klikbare prototype werd voorgelegd aan een kleine representatieve groep personen uit de doelgroep. We lieten hen taken uitvoeren en namen interviews af over de ervaring. De website werd verder uitgewerkt in wireframes en een visueel ontwerp. 

Actualiteit

In de nieuwe website is veel ruimte voor actualiteit, opinie en kennis delen. Waar er voorheen voornamelijk lijstjes met headlines stonden is de presentatie nu veel meer magazine-stijl. De redactie heeft overal de mogelijkheid om een uitgelichte sectie te maken waarin belangrijke en populaire inhoud direct toegankelijk is. Een speciale nieuwe feature is dat de bezoeker content op een tijdlijn kan bekijken. Veel content heeft te maken met politieke, bestuurlijke en wetenschappelijke ontwikkelingen. De timeline navigatie maakt actuele ontwikkelingen goed zichtbaar en geeft leden de mogelijkheid om snel terug in de tijd te zoeken naar artikelen over een bepaald onderwerp. 

Content migratie

Natuurlijk moest bestaande content behouden blijven, dus werden nieuwsartikelen, thema’s en gebruikers gemigreerd vanuit de oude website. De CAO, een belangrijk naslagwerk voor HR-medewerkers van lidorganisaties en voor medewerkers in de sector, is nu een volwaardig onderdeel van de website en kan met het Drupal CMS gemakkelijk beheerd worden. Bovendien is de CAO makkelijker te lezen doordat toelichtingen op CAO-artikelen nu bij het betreffende artikel getoond worden, in plaats van in een apart venster.

LimoenGroen en SchaapOntwerpers

LimoenGroen en SchaapOntwerpers realiseren digitale platformen voor diverse branche organisaties, non-profits en zorginstellingen die helpen om leden online te verbinden en snel en efficiënt hun werk te doen. Wij werken voor onder andere het Nederlands Huisartsen Genootschap en SOAaids. Voor Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland maakten wij eerder WatEenVak, een digitale overstapservice om het personeelstekort in de gehandicaptenzorg terug te helpen dringen.

Meer informatie?

Wij realiseren websites voor diverse brancheorganisaties en verenigingen in de gezondheidszorg. Of het nu gaat om patiënten, mantelzorgers of professionals, wij zorgen voor digitaal toegankelijke platformen die het mensen makkelijk en aangenaam maken. Is jullie organisatie toe aan een website waarop je (kosten) efficiënt kunt doorontwikkelen? Neem contact op met Imre Gmelig Meijling +31 6 233 60 000 of imre@limoengroen.nl